Sirui statief veldtest


Voor het blad Chip foto video heb ik bijna een half jaar lang een Sirui N2205 statief met K20X balhoofd mogen testen. In het algemeen heb ik goede ervaringen met het statief al waren er wel enkele aan- en opmerkingen. Dat is zo met elk product wat je test. 
Enkele ervaringen in het veld zijn hieronder opgeschreven.
In de eerste helft van 2012 heb ik bijna al mijn foto's op het blog met deze statief / balhoofd combinatie genomen. Kijk op het blog voor meer voorbeelden.
Ervaringen tijdens gebruik


2 februari       Wandeling dommelbeemden met statief aan draagriem.
De draagriem is erg kort en kan niet schuin over de rug gedragen worden.  Met als gevolg dat de draagriem regelmatig van mijn schouder af valt.
Het werken met de draagriem is erg onpraktisch. Iedere keer wanneer er zich een onderwerp aandient moet de lus verwijderd worden die om de 3 poten zit geschoven. Bij -9°C is dat geen pretje want met handschoenen aan lukt het niet.
Beter was een snelkliksysteem om de draagriem snel aan het statief vast te maken.
Omdat de draagriem meer last geeft dan gemak besluit ik deze los te koppelen en het statief gewoon te dragen. Dat is praktischer en helemaal niet zwaar.
Een poot van het statief (de poot zonder bescherming ) zit zo los dat deze maar wat bungelt. De inbusverbinding is los geraakt. Dat kon thuis pas verholpen worden met het gereedschapsetje dat bij het statief geleverd is. Alle inbusbouten aan het scharnierpunt heb ik daarna voor de zekerheid aangedraaid bij alle 3 de poten.
(noot achteraf: nadien is dit niet meer voorgevallen)

5 februari       Wandeling dommelbeemden
Met een buitentemperatuur van -12°C of nog lager blijkt dat het pannen met het balhoofd niet goed meer lukt.  Het panningsmechanisme lijkt vastgevroren. Thuis in een warme omgeving werkte de kop weer naar behoren.
Het mechanisme van het balhoofd zelf blijft wel goed werken tijdens de vorst.
Poten in- en uitschuiven werkt goed in de kou en het locken van de poten gaat zonder problemen.
Snelkoppelsysteem op het balhoofd werkt bij -12°C ook naar behoren.
De spikes in de rubberen voet zijn nodig in de besneeuwde slootkant en kunnen zonder moeite naar buiten en, na gebruik, weer naar binnen worden gedraaid.


 7 februari wandeling Amsterdamse waterleidingduinen
Panningknop van balhoofd vriest weer vast. Deze functie blijkt nu echt niet te gebruiken bij vorst. Bij kamertemperatuur werkte de panningknop weer als vanouds.

31 maart
workshop aan de waddenzee met straffe wind. Het statief blijft desondanks stabiel staan. Toestel Nikon D90 is deze keer uitgerust met een groothoek. Omdat het statief in de zee heeft gestaan moest het thuis gereinigd worden. Volgens de folder kan het statief niet tegen zeewater. Acuut gevaar is dat echter niet, want na ruim 1 dag had ik pas de mogelijkheid om te reinigen. Drie maanden later is er nog steeds niks van een of andere aantasting zichtbaar.
Wel opletten wanneer je de elementen van de poten helemaal loshaalt voor het reinigen. Er vielen twee plaatjes en een ringetje op de grond. Bekijk goed hoe het statief weer in elkaar moet. Eventueel met behulp van een andere poot als voorbeeld.
Na het correct in elkaar monteren van de poten functioneert het statief als vanouds.
Opties
Draagriem          Onpraktisch vanwege geringe lengte en het ontbreken van een echt snelkoppelsysteem.
Monopod            Niet echt uitgetest. Wanneer je de keuze voor monopod in het veld wil maken is het noodzakelijk dat de inbussleutels meegenomen worden.  De handleiding om de monopod  te monteren ontbreekt.
Korte kolom       Voor macro redelijk dicht bij de grond is het werkbaar. Maar er blijft nog een dusdanige werkhoogte  over dat voor het allerlaagste macrowerk met rijstzakken o.i.d gewerkt moet worden. De keuze voor de korte kolom zal veelal thuis gemaakt worden of men moet er voor kiezen om met een reserve kolom en inbussleutels het veld in te gaan. Vanwege stabiliteit is de korte middenkolom de betere keuze. Tegelijk blijf je dan ook flexibel in het veld om laag bij de grond te werken.
Gereedschap      Een verzameling inbussen voor de diverse verbindingen.
Foudraal            Mooi compact en gevoerd ter bescherming. Het foudraal heeft een snelkoppeling voor de draagriem.
Snelkoppelplaatje        Snelkoppelingsplaat zit stabiel onder de camera en heeft uitdraaibare nokjes voor extra borging van de plaat onder lens of camera. (In vergelijking met Manfrotto zit het toestel veel stabieler in het snelkliksysteem, dat komt door het Arca Swiss systeem dat is gekozen).

Balhoofd K20X   Over het algemeen erg fijn om mee te werken. De mogelijkheid is er om de camera halfvast te zetten zodat deze stabiel blijft in de kop maar er toch voldoende beweging over is om snel en soepel van compositie te wisselen. Deze toepassing lukt tot en met een 300mm F4 (incl. converter). Handig voor wildlife fotografie.

Conclusie
6-2-2012   Ondanks dat het statief al snel een mankementje had met een losse poot en vastgevroren panningsmechanisme  is het statief prettig om mee te werken. De onderste 3 elementen van de poten  zijn vrij dun. Voor optimale stabiliteit kunnen die het beste niet uitgeschoven worden. Toch lukte het  in de allerhoogste stand met de middenkolom helemaal uit  om scherpe foto’s te maken met een Nikon D90 en 300mm F4 lens (incl 1.4x converter).
                Het balhoofd is boven 0°C uitzonderlijk prettig om mee te werken en enorm stabiel. Bij 10 graden vorst klemt het pannings-mechanisme echter.
                Tot nu toe is het een handzaam, gemakkelijk en stabiel  statief om het veld in te nemen tijdens  foto wandelingen. Het is te hopen dat losse onderdelen tot het verleden behoren en dat dit een incident was.

22-2-2012       Na verder gebruik in het veld is de conclusie van 6 februari      overeind gebleven.

18-10-2012  Sinds de voorvalletjes in het begin functioneert het statief zonder verdere problemen en wordt iedere week wel ergens in de natuur meegesleept.


Toelichting
Tot nu toe was ik gewend om met een Manfrotto te gaan fotograferen. Dat is een stevig maar zwaar statief. Het oude statief heb ik niet gemist en in plaats daarvan het Sirui statief met veel plezier gebruikt.
Omdat het Sirui statief van carbon is gemaakt voelt het lekker licht aan en is dus makkelijk te dragen. Het ingeschoven formaat is klein/handzaam en daardoor goed op een fototas te bevestigen.
Die "oude" manfrotto ligt nu ergens stof te happen om ooit als reserve te kunnen dienen in geval van nood. Tegenwoordig gaat standaard de Sirui mee op pad.

juli 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen