woensdag 5 december 2012

bisondere beesten

 Wisent stier
Zijn blik zegt al genoeg, dichterbij kom ik echt niet.

De Wisent, ook wel de europese bizon of bison genoemd leeft sinds 2007 in een afgesloten gebied van in de kennemer duinen. Hun aanwezigheid is het gevolg van een project waarin PWN waterleidingbedrijf Noord-Holland met andere instanties samenwerkt.

Men wil in dit gebied onderzoek doen naar de voedselstrategie van de wisent en bekijken wat hun aanwezigheid voor effect heeft op het landschap.
Na aanvankelijke scepsis door het buitenland wordt nu toch erg belangstellend gekeken naar dit project.

Het zijn magnifieke dieren om te zien en ik was in de gelegenheid om met de boswachter het gebied in te trekken om ze van "dichtbij" te bewonderen. Normaal gesproken mag je alleen maar hopen om een glimp op te vangen aan de rand van het gebied. Boswachter Ruud wist de groep belangstellenden naar de lokatie van de wisenten te gidsen.

twee wisentkoeien en een kalf

De wisenten leven achter een stroomdraad waar 5000 volt op staat. Uit eigen ervaring vertelde Ruud dat je daar wel een halve dag last van kan hebben. Dat was genoeg om iedereen ineens op veilige afstand van de stroomdraad te krijgen.
Maar om deze prachtige beesten van dichtbij te bewonderen mochten we door het hek en was er geen beveiliging meer tussen ons en eventuele wisenten die we toen nog niet gespot hadden.
Al zijn ze eigenlijk, in grootte, vergelijkbaar met de schotse hooglander, toch komt de wisent mij veel imposanter over. Dat komt waarschijnlijk door het knuffelgehalte van de hooglander wat ontbreekt bij de wisent.

Bij vertrek keek een damhert nog even naar die vreemde gasten in zijn gebied. De lucht kleurt donker en dat is een voorbode van de regen die al snel uit de hemel zal gaan vallen.

En dan is er geen ontkomen meer aan. De regen valt op ons neer maar laat ons als troost nog genieten van een fraaie regenboog.

9 opmerkingen:

 1. Hallo Jowan,

  Leuke serie en een geweldige ervaring lijkt me dit. Je openingsfoto vind ik de mooiste, wat een dreiging gaat er van zo'n beest uit, zijn ogen zijn alleszeggend. Hopelijk is je foto-apparatuur niet te nat geworden.

  Gr.,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou Jowan ik ben jaloers op je dit lijkt mij helemaal te gek om de Wisent van zo dichtbij te kunnen fotograferen,jij hebt daar goed gebruik van kunnen maken,wat is die eerste foto prachtig,die blik waarmee hij je waarschuwt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, de titel is top, wat een leuke woordspeling!
  Ik heb die wisentenwandeling ook eens gemaakt, is inderdaad een bijzondere belevenis.
  Je eerste foto is de topper van de serie, wat een prachtig kader van de bomen,de wisent komt zo heel mooi uit.
  De regenboog mag er ook zijn.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Om de wisenten te zien is heel bijzonder, ook een keer deze wandeling gemaakt. Maar deze kijkt je wel heel boos aan. Prachtig. En een regenboog, pot goud nog gevonden...;-)

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow! They are so big this bison!
  Beautiful photos here on your blog.
  From Hilda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Jowan,
  Indrukwekkend die eerste foto. ZBij zo'n blik zou ik ook geen stap meer dichterbij durven te zetten. De tweede vind ik ook mooi, met het kalf en die grote dennen op de achtergrond.
  Heel bijzondere wandeling, want waar in Nederland krijg je dit gevoel?
  Leuke titel!
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie serie en het zijn inderdaad erg bisondere :) beesten. Leuke woordspeling ja. Wat een lijven hebben ze. De eerste is helemaal mooi met die boze blik door de bomen.gr Andrea

  BeantwoordenVerwijderen