zondag 2 september 2012

Bandheidelibel


bandheidelibel - Sympetrum pedemontanum

Libelles determineren kan een lastig klusje blijken zonder goede gids. Gelukkig bestaan er ook nog enkele soorten die het ons niet zo moeilijk maken. De bandheidelibel is er zo eentje. Zeer herkenbaar aan de brede band op de vleugels plus een extra set knipperlichten op de uiteindes. 


Deze soort was uit Nederland verdwenen maar komt nu langzaam weer terug.
Bij kleinere stilstaande watertjes, poeltjes en beekjes is er een kans dat je ze tegenkomt. Het is niet een heel grote soort, vergelijk de 5 cm spanwijdte maar eens met de 8 cm van de gewone oeverlibel.

Man en vrouw zijn verschillend van kleur

Ook al is de vleugeltekening onmiskenbaar, toch zijn er wel soorten die er enigzins op lijken. De bloedrode heidelibel is er zo eentje. Maar met zo'n brede band op de vleugels kan je er in Noord-west Europa zeker van zijn dat het een bandheidelibel is.


Een van de gebieden in Nederland waar ze voorkomen is bij beek de leijgraaf in de nabijheid van Uden. Dit kleine beekje heeft deels zijn meanderende karakter teruggekregen en biedt daarom weer kansen voor de natuur.

8 opmerkingen:

 1. Prachtig Jowan. De foto van het koppeltje is erg mooi. Maar ook het landschapje is prachtig.

  Groeten,
  Bjorn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Nog niet gezien in Nederland maar dat zal wel komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie libellensoort Jowan, ik kende hem nog niet. Komt dus ook niet zo veel voor. Mooie foto's heb je kunnen maken. Zeker ook het parende paartje. Leuk dat je er een foto van het gebied bij hebt gedaan.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind ze altijd zo mooi en hoop ze ook nog eens tegen te komen. Prachtig die 2 op de stengel mooie achtergrond. Idd leuk dat je er een foto van het gebied hebt bijgedaan.gr Andrea
  dank je voor de tip voor het vergroten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh Jowan, wat een prachtige libellen, nog nooit van gehoord, maar ik hoop ze eens te zien, want ze zijn zonder meer de moeite waard.
  Mooie beelden!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De 2e foto is absoluut mijn favouriet maar de detail opname mag er ook zijn! Prachtige kleuren!(ok als ik iets mag zeggen, iets te dicht aan de rand maar ja, ik moet altijd iets te z..ken hebben..)
  Gr, rik

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Jowan,

  Mooie beelden van deze Libelle!

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen