zondag 3 juni 2012

geelgors zingt de vijfde

geelgors

Een van de leuke landschapselementen rond Muritz zijn de kleinschalige cultuurgebieden, open velden omringd door bossages en bosranden. Die leveren een keur aan vogels op. De geelgors voelt zich daar ook helemaal in thuis. Op een van de dagen trof ik het om midden in een geelgors biotoop te belanden. Een open weide met een aangrenzend dennenbos inclusief een paar eikenbomen en met een meertje op korte afstand. Af en toe fourageerde deze geelgors tussen het gras om daarna op een van zijn zangposten zijn vijfde van beethoven weer te laten horen.

 
vijfde van beethoven klinkt over de velden

Vanaf februari tot in augustus houdt de geelgors zijn gezang vol. Terwijl het broeden eind april al begint. Het nest wordt in de vorm van een kommetje gemaakt van grassen,mossen en stengels. Aan de binnenkant zijn tegenwoordig gras en haren de trend als bekleding. Zo'n modieus nestje ligt meestal laag bij de grond onder overhangende planten of een struik. Het is niet alleen de bedoeling dat de mens het niet kan vinden maar vooral de predatoren die uit zijn op een lekker geelgorzen-omeletje.

Tatata...taaa

Elke verhoging in de omgeving wordt gebruikt om het territorium af te bakenen. Een telefoondraad of deze betonnen paal doen net zo goed dienst als de top van een boompje.

Uit de 3-5 eieren van de geelgors verschijnen na ongeveer twee weken de jongen. Bij die eieren lijkt het alsof iemand er snel iets heeft opgekrabbeld met een potlood. Daarom wordt de geelgors in sommige gebieden ook wel een schreeverke of schrijverke genoemd.


8 opmerkingen:

 1. Hoi Jowan,
  Wat een mooi vogeltje. De eerste is leuk op die knoestige tak, maar de tweede is heel erg mooi tussen dat fis groene jonge blad. Mooi gebied om te fotograferen waar je geweest bent.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Jowan,
  Je hebt een bijzondere reis achter de rug met veel variatie aan soorten. Bovendien is het je gelukt om er mooie foto's te maken.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ta,ta,ta,taaaa
  mooi daar in het oosten, ik raad je aan nog verder te gaan

  groet
  cor

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hello
  Very, very nice pictures.
  I like that bird.
  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Jowan,

  echt mooi deze geelgors. Heb ik zelf nog nimmer in de vrije natuur gezien, maar ik vind het een heel erg mooi vogeltje.

  ook heel mooi in beeld gebracht.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank zij je levendige beschrijving hóór ik hem gewoon!!
  Mooie beelden, met voor mij de tweede als favoriet, de sierlijke tak met dit mooie vogeltje vormt een frisse combinatie.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie geslaagde foto's van deze fraaie zangvogel. Met wat informatie erbij maakt dit weer een interessant blog.

  Gr,

  REmco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je teksten erbij zijn erg leuk om te lezen. Je loopt met je mee. De eerste foto is absoluut mijn favoriet door de mooie achtergrond.gr Andrea

  BeantwoordenVerwijderen