maandag 6 februari 2012

Dommelbeemden in de sneeuw


Fotografie is een geweldige hobby. Er zitten echter ook nadelen aan. Tot nu toe heb ik voor mezelf nog geen keuze kunnen en willen maken welk type fotografie me het beste ligt en daar eventueel op wil gaan specialiseren. Dieren zijn fantastisch mooi en interessant maar macro en landschappen vind ik ook boeiend om te fotograferen.
Met het gevolg dat ik vaak met 3 lenzen het veld in ga. Steeds vaker met een bepaald doel in plaats van kijken wat er voor de lens komt. En dat begint langzaam zijn vruchten af te werpen. Toch blijf ik ergens bang dat er bijvoorbeeld een fantastisch mooie vos mijn pad kruist terwijl de groothoek op mijn toestel staat geschroeft. Als element in het landschap doet die vos het overigens erg goed. Afgelopen weekend had ik besloten om de zonsopkomst te fotograferen in een gebied dat de Dommelbeemden heet. Bij een eerdere wandeling waren me wat knotwilgen opgevallen die een mooi decor voor de zonsopkomst zouden kunnen vormen. Dus voor dag en dauw stond het statief met camera opgesteld bij dit slootje met knotwilgen. Gelukkig zag ik wat bewolking die de lucht lekker bijkleurden. Bovenstaande foto is nog niet optimaal omdat ik een nieuw softwareprogramma heb gebruikt om de RAW data te ontwikkelen. Alles was nieuw in Capture NX , maar dit heb ik er tot nu toe uit kunnen halen.De sneeuw in combinatie met knotwilgen is perfect om foto's om te zetten naar zwart-wit. Nog steeds stoeiend met de nieuwe software heb ik toch twee zwart/wit foto's kunnen fabriceren.

12 opmerkingen:

 1. Als je er kijk op hebt en dat heb je moet je gewoon alle drie blijven doen dan wordt je nog beter want je kijkt dan op drie verschillende manieren en daar kun je je voordeel uithalen ,en wat die vos betreft wie weet morgen het schijnt een mooie dag te worden !

  Gr Michel ps de gekleurde vindt ik super Jowan !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie zonsopkomst en ook de zwart wit foto's van de knotwilgen zijn erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herken het helemaal. Ik ben eigenlijk meer van de macro, maar dat kan ik in de zomer meer tot z'n recht laten komen en in het najaar met de zwammetjes.

  nu ben ik met vogeltjes en luchten bezig, maar dat gaat me niet zo heel goed af. ook ik ga met 2 body's en r lenzen op pad.

  Ik vind je eerste foto echt super.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat woon je in een mooi gebied, prachtige foto's heb je er weten te maken. Bij het omzetten naar Zw/W is bij de laatste het witte is te ver op mijn schermpje, misschien komt het bij de meeste wel goed over..??
  Maar genieten is het zeer zeker.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het wit bij de tweede Z/W foto is bewust wat aangezet voor het effect maar storend op mijn scherm is het niet. Dat komt misschien omdat ik de helderheid van mijn scherm sowieso heb teruggeschroefd omdat de afdrukken van de foto's dan beter overeenkomen met wat ik op het scherm zie.

  Jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mooie fotos. Ik heb alleen net als Von de onderste foto erg fel. Wat niet wilt zeggen dat ik hem niet mooi vind.
  Mooi gebied daar zo te zien.
  groetjes BB

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Jowan, Zo ontzettend herkenbaar. Hoewel ik een macro fanaat ben sleep ik altijd de hele boel mee als ik op pad ga. Stel je voor dat ik iets mis. Gevolg zere schouders als ik thuis ben van een te zware tas. En ga ik voor de macro dan kom ik met landschap thuis of andersom. Het is toch vaak wat er voor de lens komt bij mij. Waarom kiezen als je meerdere dingen leuk vind. Het is misschien wel goed om van te voren een plan te maken wat je nu ook hebt gedaan want het geeft een super resultaat. Bovenste foto erg mooi. Maar zeker ook de zw vind ik geweldig. Mooi contrast in de sneeuw. groetjes Andrea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jowan,

  Wat een kleuren die eerste, klasse!
  die z/w platen vind ik wel wat hebben.

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Jowan, tenzij je je écht in iets wilt specialiseren ( houtsnippen bijvoorbeeld) zou ik niet kiezen hoor, gewoon lekker alles!
  Mooi plekje heb je hier gevonden, prima standpunt waardoor de knotwilgen veel diepte geven.
  Ook hier komt de derde foto linksonder wel erg wit over, maar het stoort me niet. Bij de kleurenversie zal het vast meer opvallen, goede keuze dus om naar Z/W om te zetten.
  Ben erg benieuwd naar je volgende blog(s) !!

  Groet
  Je Gids

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Jowan,

  Mooie opnames. Op mijn scherm komt de tweede z/w ook wat erg wit over. Schermen zijn zo verschillend dat maakt het best lastig.

  Lijkt mij juist lekker als je verschillende soorten fotografie leuk vindt; heb je altijd een onderwerp. Uiteindelijk ontwikkelt je voorkeur zich toch wel.

  Goed dat je nastreeft wat je vantevoren al bedacht hebt; dat geeft een grotere kans op die ene speciale foto.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jowan ,vraagje wie staat er eigenlijk achter die eerste wilg,dat viel me op in de krant !?

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen