donderdag 24 maart 2011

Pestvogels in Laarbeek


Het is deze week prijs. Niet alleen is het weer al enkele dagen prachtig, zes pestvogels blijven al een week zitten in de buurt van hun favoriete besjes. Soms laten ze hun ringeltje horen wat me een beetje doet denken aan een subtiele enigzins flauwer klinkende pimpelmees. Ik weet even geen betere manier om het geluid te beschrijven voor iemand die het nog nooit eerder hoorde. Zoals ik al zei klinkt het subtiel en daarom draagt het geluid ook niet zo ver. De Pestvogel dankt zijn naam aan het feit dat in vroegere tijden de komst van de pest vaak samenviel met de invasie van deze prachtige vogel. In het engels heeft de vogel een fraaiere naam die hem beter past; Bohemian waxwing. De term bohemian is afgeleid van het zwervende bestaan dat deze vogel, vooral in de winter, leidt. Waxwing duidt op de rode kleur in de vleugels die lijkt op de rode was van zegellak.
Volgens sommige bronnen verwijst Bohemian naar een schilderij uit de streek Bohemen in Tsjechie. Op een Boheems schilderij uit de 14e eeuw staat de Madonna en het kindje Jezus met een pestvogel in zijn hand afgebeeld.
De wetenschappelijke benaming is "Bombycilla garrulus". In diverse landen hebben deze, tot de verbeelding sprekende, vogels allerlei aparte namen gekregen waaraan weer interessante anekdotes zijn gekoppeld. De liefhebber moet maar eens rondpluizen op internet.

Nadat de pestvogels de bessen in onze contreien weer grotendeels geplunderd hebben vertrekken ze weer naar het hoge noorden van scandinavie en siberie. Daar broeden ze in de naaldbossen van scandinavie of de taigabossen van siberie. Hun dieet bestaat dan o.a. uit insecten.
Pestvogels zijn monogaam. Een paartje zal jaarlijks een of twee legsel van ongeveer 5 eieren grootbrengen. Het vrouwtje zal dan in zo'n 2 weken de eieren uitbroeden in mei. Wanneer de kleintjes dan eindelijk uit het ei zijn gekropen zorgen beide ouders voor de jonge pestvogeltjes totdat ze na 2 a 3 weken klaar zijn om het nest te verlaten.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen